1 2 3 4 5 6 7 8 9

Xenon svjetla

 

Xenon svjetla

 

Xenon tehnika pored boljeg svjetla pruža i veću iskoristivost, stoga za puno veću svjetlost troši manje energije, farovi se manje griju, i smanjuje se potrošnja goriva. Xenon sijalica nema žarnu nit nego ampulu koja je ispunjena plinom (mercury i xenon) i dvije elektrode.

1. Što je HID ksenonsko svjetlo?
2. Koje su prednosti ksenonskog svjetla?
3. Zašto je dobra kvaliteta svjetla kod automobila tako važna? 
4. Zašto je razvijeno ksenonsko svjetlo?
5. Što sadrži XENON HID komplet?
6. Zašto je ksenonsko svjetlo skuplje od halogenog svjetla? 
7. Što je lumen (lm)? 
8. Što je Kelvin (K)? 

1. Što je HID ksenonsko svjetlo?

Izbijanje visokog intenziteta (HID) je nova vrsta u tehnologiji osvjetljenja, koja se razlikuje od konvencionalnih halogenih svjetiljki, koje koriste zagrijanu žarnu nit od tungstena. Za razliku od halogenih svjetiljki, HID svjetiljke nemaju žarnu nit, nego stvaraju svjetlo pomocu luka izmedu dvije elektrode. Luk aktivira ksenon, a koji sa svoje strane upali metalni halid. Svjetlo, koje proizvodi HID ksenonski sistem, je jace nego što se postiže sa standardnim halogenim sijalicama, uz manju potrošnju. Na cesti se HID ksenonska svjetla vide kao svijetla bijela traka, koja slici prirodnom dnevnom svjetlu. Svijetla bila traka omogucuje bolju vidljivost i sigurnost na cesti.
Kod HID ksenonskog sistema svjetla u automobilu se napon izmedu dvije elektrode prvo poveca s 12V na 23000V, te zatim ostaje stabilan na 8000V, koristeci pri tome balastni sustav Xenon HID. Zbog vrlo visokog napona se plin ksenona ionizira, te se stvara vrlo svijetla zraka, cija temperatura boje ide do 12000K. HID ksenonsko svjetlo je ekonomicnije, stabilnije i svjetlije, nego svjetlo iz klasicnih izvora u automobilu.

2. Koje su prednosti ksenonskog svjetla?

Mala potrošnja.

Ksenonska sijalica daje dvostruko vecu kolicinu svjetla od halogenske sijalice, uz prepolovljenu potrošnju (W). Stoga, vozac bolje vidi, a vozilu ostaje više snage za druge funkcije. Osim toga, to svjetlo pozitivno djeluje i na okoliš, jer manja snaga znaci i manju potrošnju goriva.
3 puta svjetlije.
Jasno bijelo svjetlo koje daje ksenonska sijalica je slicno dnevnom svjetlu. Istraživanja su pokazala, da to svjetlo omogucuje bolju koncentraciju vozaca. Osim toga, ova boja svjetla se reflektira bolje od oznaka i znakova na cesti nego konvencionalno svjetlo.
Vrlo dug životni vijek.
Ksenonska sijalica znacajno doprinosi i sigurnosti na cesti pri smanjenoj vidljivosti, do koje dolazi zbog vremenskih uslova. Govoreci prakticno, životni vijek sijalica je jednak životnom vijeku automobila, što znaci, da se sijalica treba mijenjati samo u iznimnim slucajevima.

3. Zašto je dobra kvaliteta svjetla kod automobila tako važna? 

To spašava živote. Bolje osvjetljenje omogucuje ranije i bolje prepoznavanje predmeta, biciklista, pješaka, radnika na cesti i slicno. Ranije i bolje prepoznavanje saobracajnih znakova i oznaka na cesti je takoder neobicno važno u sprecavanju nesreca. Prema tome, bolje svjetlo aktivno doprinosi sigurnosti u saobracaju, ugodnosti vozaca i spašava živote.

4. Zašto je razvijeno ksenonsko svjetlo?

Zbog povecanih zahtjeva za sigurnošcu u prošlom desetljecu, proizvodaci automobila su uveli ABS sisteme, zracne jastuke, klima uredaje i sl. No, još uvijek se 60% svih nezgoda u saobracaju dogada pri lošoj vidljivosti. Zbog toga, osvjetljenje znacajno doprinosi aktivnoj sigurnosti i komforu u saobracaju.

5. Šta sadrži XENON HID komplet?

Mi isporucujemo sve potrebne komponente i dijelove za instaliranje ovog sistema u vaše vozilo. Svaki komplet sadrži: 2 XENON H.I.D. sijalice, koje se direktno umecu, 2 balasta (transformator/ jedinica za paljenje), cijelu potrebnu instalaciju.

 

6. Zašto je ksenonsko svjetlo skuplje od halogenog svjetla? 

Ksenonsko svjetlo ne dobiva se samo novim tipom sijalica, nego potpuno novim sistemom, koji se sastoji od:
(1) Kompleksne HID ksenonske sijalice, proizvedene prema najvišim standardima.
(2) Vrlo sofisticiranog HID elektricnog balastnog sistema, koji je posebno prilagoden za ksenonske sijalice.
Ove komponente utjecu na cijenu. Uopšte se može uzeti da je cijena HID balasta, koji se NE koristi kod tradicionalnih sijalica utjece s 2/3 na cijenu cjelokupnog HID ksenonskog sistema osvjetljenja.

7. Šta je lumen (lm)?

Medunarodna jedinica (SI) za svjetlosni tok (kolicinu svjetla). Na primjer, obicna svijeca daje 12 lumena, a standardna 60W sijalica daje 830 lumena svjetla. Što je veci broj lumena, to je svjetlo sjajnije.

8. Šta je Kelvin (K)? 

Osnovna jedinica termodinamicke temperature (temperature boje), koja se koristi za mjerenje bjeline izlaznog svjetla. Što je broj Kelvina veci, to je svjetlo bjelje. Kada se prijede 5000K, svjetlo postaje plavkasto poput dnevnog svjetla.